Wednesday 29 October 2014

Champagne シャンパーニュ

Today's practical session of the sensory study class was Champagne.

I had not been a fan of sparkling wine, even Champagne, but I found the Champagne is really wonderful in Today's session.

We had some of the best sparkling winemakers in Australia in today's session, and they were great. I was able to understand the differences of sensory attributes deriving from various winemaking techniques with their insightful, deep and comprehensive explanation. The wines were carefully chosen by them so that students could tell the differences. I was moved so much by their professionalism and passion.

A genuinely well-structured program such as today's class could move and motivate people. I will make every effort so that I will be able to motivate people in the future whatever I would do in the future.

Today's best for me is Pol Roger Sir Winston Churchill 2002. The wine had high intensity of both refreshing strawberry and citrus fruits, and ageing characters,  rich and creamy texture and high complexity of yeasty character from long-time contact on lee. It was really nice.

The pictures are today's session, and vineyards in Champagne Moet & Chandon, where I visited in 2009. I remember enjoying a very impressive winery tour at Moet & Chandon.


今日の官能評価のクラスの実習はシャンパーニュ。私はこれまでシャンパーニュのファンではありませんでしたが、今日の実習でシャンパーニュの素晴らしさにようやく気付くことができました。今日は、オーストラリアで最も優秀(かつ有名)なスパークリングワイン醸造家が特別講師として解説を行ってくれました。彼らの、洞察力に富み、かつ分かりやすい解説で、醸造技術の違いからくる官能評価上の差異をよく理解することが出来ました。彼らが非常に時間をかけて今日の授業を準備したのがわかり、彼らのプロ意識の高さと情熱には頭が下がりました。よく練られた授業構成で人を感動させ、動機付ける、将来は自分でもそうした仕事ができるように努力していきたいと思います。今日のベストは、Pol Roger Sir Winston Churchill 2002。フルーツと熟成による力強い味わい、イーストを思わせる複雑性、柔らかでクリームな触感、素晴らしかったです。写真は今日の授業風景と2009年に訪れたシャンパーニュ地方とモエ・エ・シャンドンです。モエのワイナリーツアーでは巨大な地下セラーを見せてもらったりして、大変印象的なものでした。


                               

                               

                               
           
                               





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