Sunday 10 May 2015

Barratt Wines Merlot バラットワインズのメルロー

Before I go into the McLaren Vale wine region, let me talk about wonderful wine we had tonight. It is Barratt wines' Merlot 2008 which was made from grapes grown cool-climate Adelaide Hills.

My understanding about Merlot is that it is usually grown in warm climate regions and the flavour is red fruit-driven, low to medium acidity, soft texture with high alcohol and full body. However, The Barratt wines' Merlot has pleasantly high-acidity, silky- ripened tannin, a lot of red fruit flavour and firm structure built from the acidity and tannin with high alcohol content (15% abv). It is the most elegant Merlot I have ever had.

Their wines, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir and Merlot, are all quite aromatic, high intensity of fresh-fruit, crisp and pure flavours. The grapes in cool climate regions including Adelaide Hills usually ripen slowly developing more elegant fruit flavours and retaining natural acidity. I think that the winemaker Mr Lindsay Barratt has perfectly succeeded in making wine which expresses such a wonderful character of cool-climate grapes quite well, in particular, Merlot and Pinot Noir.

The winery's cellar door in the Adelaide Hills is small but beautiful. It has a Japanese style garden and it has really nice, calm atmosphere.

Lindsay is a former physician, and he had studied oenology at the Adelaide uni after his retirement and became a winemaker. I admire his passion for wine. As I introduced myself, he discounted the wine, saying “For the future of the wine industry!” ’The only unfortunate thing is that as his production capacity including vineyard is not large enough to export to Japan. I hope his wine will be available in Japan in the future.


マクラーレンベールの詳細に入る前に今晩飲んだ素晴らしいワインについて話したいと思います。冷涼気候であるアデレードヒルズのブドウから作られた、バラットワイナリーのメルローについてです。

メルローという品種についての私の理解は、通常、温暖な気候で栽培されことが多く、風味は果実味主体で、酸は低い-中くらい、ソフトな舌触りでアルコール度数が高く、フルボディのワインが多いというものです。しかし、バラットワイナリーのメルローは、高いアルコール度数(15%)を持ちつつ、高い酸、絹のように熟したタンニンを持ち、豊富な赤果実、酸とタンニンを背景としたしっかりした骨格が特徴のワインです。今まで飲んだ最もエレガントなメルローです。

彼らのワイン、ソービニョンブラン、シャルドネ、ピノノワール、メルローはどれも香りが素晴らしく、新鮮なフルーツの香り、味わいがはっきりとしています。冷涼気候(アデレードヒルズも含まれます)で作られたブドウは通常、ゆっくりと熟成するので、エレガントな果実味になり、酸は高いまま保たれます。バラットワイナリーで醸造を行うLindsay Barratt氏は、冷涼気候のブドウのそうした特徴をきちんと表現するワイン作りに成功していると思います。

セラードアは小さかったのですが、よく手入れされて綺麗でした。なお素敵で落ち着いた日本風庭園があります。

Lindsay さんはもともとお医者さんで、定年退職後にアデレード大学で醸造学を学んで醸造家になった人です。私は彼のワインへの情熱を尊敬します。なお自己紹介したら、“ワイン業界の将来のために”と言って、ワインを値引きしてくれました。唯一残念なことは、生産規模が小さいため、日本には輸出していないという点です。将来日本でも購入できるようになることを望んでいます。








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