Tuesday 13 January 2015

Wine and cheese ワインとチーズ

The Wine and cheese are good pairing. The principle of pairing cheeses with wines is as follows:

Soft cheeses
Soft cheeses such as Brie, Camembert and sheep cheese are more lightly textured, and can be paired with sparkling wines,  aromatic white wines and light- to medium- bodied high acid wine. Creamier, richer cheeses may require more weighty and complex wines; alternatively more acid wines also match such creamier cheese well.  

Semi-hard and hard cheeses
The aromas and textures of semi-hard and hard cheeses, such as Cheddar, Comte and Manchego and Parmigiano reggiano match sparkling wines medium- to full- bodied white wines and older red wines.

Blue cheeses
The powerful, complex, salty and often pungent aromas of blue cheeses, e.g. Gorgonzola, Roquefort and Stilton, require strongly flavoured, complex wines. Sweet wines and fortified wines generally match chilled blue cheeses well.  Full-bodied red wines go well with blue cheeses with room-temperature.

Local wine and the local cheeses
Basically local wines match the local cheeses regardless of the above three principles.    


ワインとチーズは大変相性が良いと言われていますが、組み合わせの原則は以下の通りです。

ソフトタイプのチーズ
ブリー、カマンベール、羊のチーズは軽めの舌触りで、スパークリングワイン、香りの強い白ワイン、ライト-ミディアムボディの赤ワインと合わせます。よりクリーミー、より芳醇なチーズには、より重い(アルコール度数が高い)、複雑性のあるワインが合います。あるいはそうしたクリーミーなワインにはより酸味のあるワインも合います。

セミハード、ハードタイプのチーズ
チェダー、コンテ、マンチェゴ、パルミジャーノ・レッジャーノといったセミハード、ハードタイプのチーズの香りや舌触りにはスパークリングワイン、ミディアム-フルボディの白ワイン、熟成した赤ワインがよく合います。

ブルーチーズ
力強く、複雑で、塩味が強く、しばしば鼻にツンとくる香りを持つブルーチーズは、例えばゴルゴンゾーラ、ロックフォール、スティルトンなどですが、力強く、複雑な味わいを持つワインと合わせる必要があります。甘口ワインや酒精強化ワインは冷たいブルーチーズに合います。また常温のブルーチーズにはフルボディの赤ワインもよく合います。

地元のワインと地元のチーズ
上記の3つの原則に関係なく、地元にワインは地元のチーズによく合います。

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